• Om chip-mærkning af katte

  I modsætning til en almindelig tatovering i øret, kan chippen sættes under huden i nakken uden at katten skal bedøves. Det er hurtigt og nemt at gøre. ID-nummeret i chippen er unik og ingen andre dyr i verden får det samme nummer. Du kan måske mærke chippen under huden, men den gemmer sig ofte så godt at men ikke kan mærke den. Den skal aflæses med en skanner.

  Chipning af katte foregår med en kanyle og kræver ikke bedøvelse. Microchippen skal aflæses med en chip-skanner. Den kan ikke ses direkte udefra, men kan i nogle tilfælde mærkes under huden på venstre side af nakken.
  Jeg viser her hvordan, man giver en chip til en kat.  Teknologien i microchippen
  En mikrochip består af en metalspole, der fungerer som radioantenne, og en lille computerchip. Der kan ligge alle former for informationer på chippen. I det her tilfælde er det en talkode med 15 chifre. Det hele er pakket ind i en kappe, så det ikke bliver vådt.

  Chippen og spolen er det man kalder en passiv radiosender eller en RFID-chip. Den bruger ikke strøm og har ikke brug for et batteri. Når chippen modtager et radiosignal fra en skanner, bruger den energien fra signalet til at sende de digitale informationer tilbage til skanneren. Mikrochippen er den mest almindelige måde at mærke hunde på i Danmark, men katten kan også få en chip.

  Mærkning med chip kræver ikke bedøvelse
  I modsætning til en almindelig tatovering i øret, kan chippen placeres under huden uden at hunden eller katten skal bedøves. Nålen er temmelig stor, og det niver selvfølgelig at blive stukket, men det gør ikke så ondt, at bedøvelse er nødvendig. Chippen i sig selv gør ikke ondt, og dyret vil ikke kunne mærke den bagefter. Der er altså ingen langtidsvarende gener forbundet med chipmærkning.

  Du kan måske mærke chippen
  Det er ikke unormalt, at der kan komme en dråbe blod fra huden efterfølgende. Det afhænger af, om man har været uheldig at stikke i nærheden af et blodkar. I starten vil man ofte kunne mærke chippen under huden. Det er også helt normalt. Med tiden vil den blive kapslet ind i arvæv og fedt, og den vil blive mindre tydelig.

  Mikrochippen kan i princippet vandre under huden, men det sker meget, meget sjældent. Hvis chippen er holdt op med at virke, skyldes det ofte, at indpakningen er blevet utæt, og spolen har fået fugt.

  En micrchip kan ikke ses som en tatovering
  Som det er nu, er chippen den hurtigste og nemmeste måde at mærke et dyr på. Mange steder vil det også være det billigste, hvis man samtidig regner med at dyret skal i bedøvelse for at få en tatovering i øret. Ulempen er, at chippen ikke kan ses eller læses uden en skanner.

  Mange katte lever frit i naturen i Danmark, og der findes mange umærkede katte. Falck, politiet, internaterne og dyrlægerne ved selvfølgelig at man skal lede efter en chip på en kat. Det er dog ikke sikkert, at man tænker over det, hvis katten bliver fundet af private. Man kan derfor stadig med rette argumentere for, at en synlig tatovering er det bedste for nogle katte.

  Demonstartion af chipmærkning af katte
  Chipmærkning af katte foregår med en kanyle. Chippen bliver lagt under huden på venstre side af nakken. Katten kan selvfølgelig godt mærke det, men kanylen er skarp og glider let ind. Jeg viser her hvordan, man giver en chip til en kat.
  Chipmærkning af katte
  Chipning af katte foregår med en kanyle og kræver ikke bedøvelse. Katten kan selvfølgelig godt mærke det, men kanylen er skarp og glider let ind.  Mikrochip til katte
  Den microchip, man giver til katte, er ikke ret stor. Den måler 8 mm x 2 mm. Den består af en glaskappe, der indeholder en metalspole og en computerchip. Spolen virker som antenne til at modtage og sende den information, der ligger på chippen. Man bruger den samme type chip til både katte, hunde, heste, fritter og så videre.

  Katte med chip kan registreres i to registre
  Der findes 2 registre til katte i Danmark. Det ene står fonden Inges Kattehjem for, det andet er en selvstændig forening, der er oprettet af blandet andet Den Danske Dyrlægeforening, Dyrenes Beskyttelse og Kattens Værn.

  Man kan derfor søge to steder:
  www.katteregister.dk
  www.dansk-katteregister.dk


  Det er dog så heldigt at der primo 2013 er blevet oprettet et register der samler alle dyreregistre i Danmark, så man i realiteten kun behøver lede et sted idag

  http://www.dyreregisterportalen.dk/
  Denne artikel er publiceret med tilladelse fra Spørg Dyrlægen