Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 30 of 33

Thread: Dyreklinik siger 8-10 skal killingen hjemmefra?

 1. #1
  Et forhenværende medlem Gæst

  Dyreklinik siger 8-10 skal killingen hjemmefra?

  Hvad synes i om dette?

  "Endelig er det bedst at adoptere en killing, når den er mellem 8 - 10 uger gammel, således at den har fået tilstrækkelig lang tids kontakt med moderen, samtidig med, at man selv kan nå at præge den, før den bliver for gammel."

  Taget fra centerdyreklinik.dk !

 2. #2
  Join Date
  May 2008
  Age
  47
  Posts
  2,224

  Re: Dyreklinik siger 8-10 skal killingen hjemmefra?

  12 uger. 12 uger er hvad jeg har lært, alle mine 3 katte var 12 uger den ene endda 14 uger før jeg fik dem hjem. Jeg ved der er en flot beskrivelse af hvad der sker uge for uge som smukt beskriver hvorfor det er 12 uger. Desværre er de 12 uger ikke ved lov så derfor er der den forskel på folks meninger.
  Mange kærlige hilsner til alle fra Dina

  "Forget glass slippers, this girl wears boots"

  Hjælp en hest, støt
  www.nyt-hesteliv.dk

 3. #3
  Et forhenværende medlem Gæst

  Re: Dyreklinik siger 8-10 skal killingen hjemmefra?

  En killing skal være min. 12 uger før den flytter fra sin mor/søskende.

 4. #4
  Et forhenværende medlem Gæst

  Re: Dyreklinik siger 8-10 skal killingen hjemmefra?

  Kattekillinger er afhængige af deres mor i længere tid end hundehvalpe. Derfor bør de først tages fra deres moder og kuldsøskende, når de er 12 uger gamle. Tages de for tidligt fra, øges risikoen for udvikling af adfærdsproblemer

  Nogle dyrearter fødes næsten »færdige«. De kan bevæge sig omkring og tage føde til sig kort tid efter fødslen, og de har mest brug for deres mor til beskyttelse mod farer. Andre fødes totalt hjælpeløse. Fysisk er de uudviklede, og mange af deres sanser er ikke færdigudviklede, derfor skal de lære mange ting for at kunne klare sig selv. Blandt andet:

  hvilke individer de kan omgås og knytte sig til senere i livet
  hvordan de skal klare sig blandt artsfæller,
  hvilke byttedyr de skal jage
  hvordan de skal håndtere dem.


  Tidlig adfærdsmæssig udvikling
  Det er vigtigt at have kendskab til, hvorledes kattekillinger udvikler sig, så man kan sørge for, at de får mulighed for at udvikle sig normalt – både fysisk og psykisk. Nedenfor er en gennemgang af killingers udvikling i de første 12 uger efter fødselen.

  0-3 uger: I denne periode er killingerne totalt afhængige af deres mor. Killingerne sover og dier det meste af tiden. De kan ikke kontrollere deres kropstemperatur og har derfor brug for hinanden og deres mor for at holde sig varme. Moren forlader kun killingerne, når hun er absolut nødt til det.
  Killingerne kan ikke selv komme af med urin og afføring. Deres mor skal stimulere dem til dette ved at slikke dem på bugen og omkring kønsdelene.
  Normalt vil killingers øjne åbnes, når de er 7-10 dage gamle, men det kan variere meget – både mellem de enkelte kuld og mellem killingerne inden for et kuld. I starten er killingerne dog ikke i stand til at skelne omgivelserne klart og orientere sig ved hjælp af synet.
  Efter fødslen bevæger killingerne sig fremad ved hjælp af forbenene, idet de trækker bagbenene efter sig. Men i løbet af de første to uger udvikles evnen til også at bruge bagbenene. I den sidste del af perioden begynder killingerne så småt at kravle rundt og lege med hinanden.
  4-5 uger: Killingernes lugtesans er nu fuldt udviklet. De kan soignere sig, og deres leg med hinanden bliver voldsommere. Desuden kan de begynde at spise opblødt tørkost. Moren kan finde på at lægge sig lidt væk fra killingerne og kalde på dem.
  I løbet af perioden udvikles killingernes evne til at skelne genstande fra hinanden og orientere sig. For at denne evne skal udvikles normalt, er det meget vigtigt, at killingerne får mange forskellige synsindtryk, ved at deres omgivende miljø er så stimulerende som muligt.

  6-7 uger: Killingerne »slås« med hinanden i leg, og de kravler rundt på og undersøger de nærmeste omgivelser. Tørkost kan serveres for dem – uden det er opblødt. Katte vil senere i livet foretrække den type føde, de som killinger bliver præsenteret for – både af deres ejer og senere af deres mor. Moren kan nu lægge sig længere væk fra killingerne.

  8 uger: Killingerne skal begynde at lære at jage. Moren bringer døde eller halvdøde mus med hjem og viser, hvad de skal gøre ved dem. Moren er aldrig væk fra killingerne i længere tid end en time. Og killingerne dier, når hun kommer hjem eller selv kalder på dem. Moren kan af og til gå væk fra killingerne for at få fred, men hun skrider ind, når killingernes leg med hinanden bliver for voldsom.

  9-10 uger: Moren bringer nu levende mus med hjem til killingerne, viser, hvordan man slår musene ihjel og lader så killingerne selv prøve. Killingerne dier stadig 4-5 gange om dagen. De bruger megen tid på at lege med moren, som dog begynder at afvise dem af og til.

  10-12 uger: Moren slipper levende mus løs foran killingerne, så de selv skal fange dem. Hun griber kun ind, hvis musen er ved at undslippe. Killingerne dier stadig ca. 2 gange dagligt. Dette sker dog mindre og mindre ofte på morens initiativ, men killingerne får lov, hvis de insisterer, og der er tilfælde, hvor killinger dier så sent som i 16-ugers-alderen. Moren tager længere og længere ture væk fra killingerne, og hun lægger sig sjældent hos dem.
  Kattekillinger er således i lang tid meget afhængige af deres mor. Det hænger nok bl.a. sammen med, at katte skal have lært at klare sig selv, når de skal væk hjemmefra og etablere deres eget territorium (se Dyrenes Beskyttelses pjece Kønsmodning og neutralisering af katte). Katte er territoriale af natur. Dette betyder, at de ikke vil indordne sig under en leder.  Socialisering
  Hos katte findes en særlig følsom periode, hvor killingen skal præges på og socialiseres til individer af egen art og til mennesker. Dette er en forudsætning for, at killingen kan acceptere andre katte samt mennesker som nogle, den kan omgås og knytte sig til senere i livet. Hvis killingen skal omgås andre dyr, f.eks. hunde, skal den også præges på og socialiseres til dem.
  Socialiseringsperioden varer fra uge 3 til uge 12 efter fødslen. Selve prægningen finder fortrinsvis sted i den første del af socialiseringsperioden – dvs. før uge 7. Men killingerne skal lære at generalisere denne prægning, så de ikke kun knytter sig til enkeltindivider, som de har haft kontakt med, men generelt vil acceptere mennesker og katte som nogle, de kan omgås.
  I forbindelse med mennesker skal killingerne derfor – både under og efter den egentlige prægning – have regelmæssig kontakt med personer af begge køn samt børn såvel som voksne.
  Killinger, som ikke har haft kontakt med mennesker, vil allerede 9 uger efter fødslen have svært ved at lære at acceptere mennesker. Efter 12 uger er det næsten umuligt. En kat, der ikke er socialiseret til mennesker, vil være frygtsom og kan reagere aggressivt, hvis den ikke kan undgå kontakt.
  Ved kontakten med deres moder og kuldsøskende får killingerne erfaring med, hvordan de skal omgås andre individer, hvilket har stor betydning for deres videre udvikling. Derfor bør killingerne ikke tages fra deres mor, før de er 12 uger gamle.
  En kat, der er vokset op i et kuld med 1-2 killinger, vil senere i livet få sværere ved at acceptere andre katte, som familien anskaffer, end en kat, som er vokset op i kuld med 3 killinger eller flere.


  Killinger som fjernes for tidligt
  Hvis killingerne tages fra deres mor før 12-ugers-alderen, øges risikoen for:
  Overdreven sutten på uld, øreflipper eller egen hale – i et forsøg på at få sit suttebehov dækket
  Urenlighed – som også kan optræde senere i kattens liv
  Overdrevent kontaktsøgende adfærd – i et desperat forsøg på at finde en modererstatning
  Separationsangst – kommer f.eks. til udtryk ved, at katten jamrer, når man forlader den
  Skyhed eller aggressivitet
  Adfærdsproblemer over for andre katte.


  Killinger, som har mistet deres mor
  Som nævnt bør kattekillinger ikke tages fra deres mor, før de er 12 uger gamle. Hvis de ikke har mulighed for at være hos deres moder, kan man dog anskaffe killinger, fra de er 8 uger gamle. Men så bør man altid anskaffe sig to killinger fra samme kuld. Det kan ikke anbefales, at man selv forsøger af opfostre killinger, som har mistet deres mor. Det er svært og tidskrævende at holde liv i små killinger.
  Killingerne skal have speciel modermælkserstatning til killinger. De skal som helt små fodres hver 3.-4. time døgnet rundt og senere 5-6 gange om dagen, og de skal stimuleres til at afgive urin og afføring, indtil de kan klare det ved egen hjælp. Desuden er der, som beskrevet ovenfor, stor risiko for, at killingerne vil udvikle adfærdsproblemer, da man ikke kan erstatte moderens betydning for killingernes normale adfærdsmæssige udvikling.
  I stedet bør man forsøge at finde en fostermor til killingerne – dvs. en hunkat, som selv har nogle få killinger.


  Katte knytter sig til deres tilholdssted
  Katte er territoriale og vil knytte sig til det sted, hvor de holder til. Men når man anskaffer sig en kat eller skifter bopæl, skal katten have lejlighed til at knytte sig til stedet, før den får lov til at løbe frit ud og ind. Det er individuelt, hvor lang tid der vil gå. Men normalt anbefales, at der går 3 uger. Hvis du har en have, kan du gå rundt i haven med katten i sele, så den lærer omgivelserne at kende. Du skal være opmærksom på, at en lille killing ikke er gammel nok til selv at finde hjem igen, hvis den forvilder sig væk. Derfor skal du altid være sammen med killingen, når den er ude for at få erfaring med omverdenen.

  http://www.dyrenes-beskyttelse.dk/db/ma ... 3700382105

 5. #5
  Join Date
  May 2008
  Location
  Amagerbro, København.
  Age
  38
  Posts
  5,214

  Re: Dyreklinik siger 8-10 skal killingen hjemmefra?

  Det der med at præge sin killing inden den bliver for gammel er også noget sludder. Hvis killingen ikke er blevet pint og plaget og kommer fra en nogenlunde menneskelig familie, bør prægning altså ikke være en bekymring.

 6. #6
  Et forhenværende medlem Gæst

  Re: Dyreklinik siger 8-10 skal killingen hjemmefra?

  Quote Originally Posted by MB
  En killing skal være min. 12 uger før den flytter fra sin mor/søskende.
  Enig

 7. #7
  Et forhenværende medlem Gæst

  Re: Dyreklinik siger 8-10 skal killingen hjemmefra?

  Quote Originally Posted by Heidi B
  De skriver faktisk mellem 6 - 9 uger. Det er helt vildt at en dyrlægeklinik kan skrive sådan noget ???

  Det er forfædeligt at en dyrelæge ikke er bedre oplyst.. de burde jo lige nøjagtig vide hvad de udtaler sig om
  [smilie=hate-wall.gif] [smilie=hate-wall.gif] [smilie=hate-wall.gif]

 8. #8
  Et forhenværende medlem Gæst

  Re: Dyreklinik siger 8-10 skal killingen hjemmefra?

  Min dyrlæge siger minimum 12 uger og meget gerne en 14-15 uger!

  Intet sted har jeg set at de anbefaler under de 12 uger!

 9. #9
  kamikaze is offline Rolam Nullerput von Sprechkäse, mirakelmager af rang
  Join Date
  May 2008
  Location
  Syd for Hammel...laaaangt ude på landet, men højt til himmelen
  Posts
  9,140

  Re: Dyreklinik siger 8-10 skal killingen hjemmefra?

  JA, det er FULDSTÆNDIG hen i vejret. De burde konfronteres med deres uvidenhed og mangelfuldhed.
  Jeg har meget stor reskept for dygtige dyrlæger, men her må jeg godt nok melde pas.
  Til gengæld vil jeg påstå der er mange ting dyrlæger enten ikke aner en dyt om ,eller hvor deres viden kan ligge et meget lillebitte sted.
  Brita
  Hilsen Brita


 10. #10
  Join Date
  May 2008
  Location
  Brøndby
  Posts
  5,005

 11. #11
  Et forhenværende medlem Gæst

  Re: Dyreklinik siger 8-10 skal killingen hjemmefra?

  I behøver såmænd ikke belære mig

  Det var ment som en "hey tjek lige den her bommert fra deres side"

  Mine killinger kom først fra når de tidligst er 13 uger

 12. #12
  Join Date
  May 2008
  Location
  Århus
  Age
  33
  Posts
  25,641

  Re: Dyreklinik siger 8-10 skal killingen hjemmefra?

  Og, er det ikke noget med at prägning af killingen sker länge inden den er 8 uger bare?
  Saadan mellem et eller antal dage og vist max 3-5 uger??
  (Laaeeenge siden jeg har laest det, og kan selvfoeligelig ikke huske bogens titel laengere. Men der var lavet nogle undersoegelser. Det var en bog om katte kommunikation osv generelt)


 13. #13
  Et forhenværende medlem Gæst

  Re: Dyreklinik siger 8-10 skal killingen hjemmefra?

  killinger præges (socialiseres) og bør have kontakt med mennesker flere gange dagligt fra de er 3-7 uger, det har jeg læst i en bog skrevet af Lene Houe, bogen hedder kattens adfærd.....

  de killinger, der er faldet hurtigst til her i huset, har alle været 16 uger eller mere, Tango var 8 måneder og han virkede som om han altid havde boet her, da han blev sluppet løs i flokken efter nogle dages karantæne og et grundigt dyrlægetjek.

 14. #14
  Et forhenværende medlem Gæst

  Re: Dyreklinik siger 8-10 skal killingen hjemmefra?

  Quote Originally Posted by Bailey
  I behøver såmænd ikke belære mig

  Det var ment som en "hey tjek lige den her bommert fra deres side"

  Mine killinger kom først fra når de tidligst er 13 uger
  Er da ked af det er det indtryk du får, jeg opfatter dog ikke tråden sådan.

  Klart skal de da informeres de dyrlæger

 15. #15
  Join Date
  May 2008
  Location
  Brøndby
  Posts
  5,005

  Re: Dyreklinik siger 8-10 skal killingen hjemmefra?

  Hvis ingen har gjort det, så vil jeg da godt sende en mail. Men jeg skal ligesom have et link der fortæller om alderen OG hvorfor de skal være 12 uge. Eller en skriv af en af specialisterne.
  Hilsen Denise


 16. #16
  Join Date
  May 2008
  Location
  <3 Bandholm <3
  Age
  63
  Posts
  2,445

  Re: Dyreklinik siger 8-10 skal killingen hjemmefra?

  Quote Originally Posted by Bailey
  Hvad synes i om dette?

  "Endelig er det bedst at adoptere en killing, når den er mellem 8 - 10 uger gammel, således at den har fået tilstrækkelig lang tids kontakt med moderen, samtidig med, at man selv kan nå at præge den, før den bliver for gammel."

  Taget fra centerdyreklinik.dk !
  hmm jeg siger, at det er synd, at de ikke ved hvad de snakker om
  Marianne H


  Man hjælper IKKE dyr, ved at stikke hovedet i busken

 17. #17
  Join Date
  May 2008
  Location
  Brøndby
  Posts
  5,005

  Re: Dyreklinik siger 8-10 skal killingen hjemmefra?

  Skriver du en pæn mail Marianne, du kan vist det der
  Hilsen Denise


 18. #18
  Join Date
  May 2008
  Location
  <3 Bandholm <3
  Age
  63
  Posts
  2,445

  Re: Dyreklinik siger 8-10 skal killingen hjemmefra?

  Quote Originally Posted by Denise
  Hvis ingen har gjort det, så vil jeg da godt sende en mail. Men jeg skal ligesom have et link der fortæller om alderen OG hvorfor de skal være 12 uge. Eller en skriv af en af specialisterne.

  her Denise, linket i midten er skrevet af en dyrlæge

  http://www.inges-kattehjem.dk/#Killinger

  http://www.katlink.dk/artikler/artikel4.html

  http://www.dyrenes-beskyttelse.dk/docs/killinger
  Marianne H


  Man hjælper IKKE dyr, ved at stikke hovedet i busken

 19. #19
  Join Date
  May 2008
  Location
  Brøndby
  Posts
  5,005

  Re: Dyreklinik siger 8-10 skal killingen hjemmefra?

  Vi krydsede hehe - skal jeg eller vil du [bigloony]
  OK, jeg skriver til dem.
  Har gjort
  Hilsen Denise


 20. #20
  Join Date
  May 2008
  Location
  <3 Bandholm <3
  Age
  63
  Posts
  2,445

  Re: Dyreklinik siger 8-10 skal killingen hjemmefra?

  Quote Originally Posted by Denise
  Vi krydsede hehe - skal jeg eller vil du [bigloony]
  OK, jeg skriver til dem.
  Har gjort
  godt Denise du ER jo ikke et feriebarn, vel.... -engel lidt fornuftigt skal du lave :P
  Marianne H


  Man hjælper IKKE dyr, ved at stikke hovedet i busken

 21. #21
  Join Date
  May 2008
  Location
  Brøndby
  Posts
  5,005

  Re: Dyreklinik siger 8-10 skal killingen hjemmefra?

  Quote Originally Posted by Marianne H
  Quote Originally Posted by Denise
  Vi krydsede hehe - skal jeg eller vil du [bigloony]
  OK, jeg skriver til dem.
  Har gjort
  godt Denise du ER jo ikke et feriebarn, vel.... -engel lidt fornuftigt skal du lave :P
  Synes godt nok bare jeg har skrevet til gud og hver mand og avis om de der 12 uger i tidens løb. Men jeg er jo så rar og diplomatisk, så bedre mig end dig :P
  Hilsen Denise


 22. Re: Dyreklinik siger 8-10 skal killingen hjemmefra?

  Hejsa....jeg er Chokeret over at en dyrelæge kan sige sådan...men har ligeledes hørt det fra en anden dyrelæge på fyn
  Men vi kan jo heldigvis bestemme selv...og vores flytter sjældent før uge 13-14.

  Ang. dyrelæger..så ramlede jeg ind i en dyrelæge i sidste uge som sagde, at han ikke neutraliserede killinger før end de var omkring 6 mdr. - tidligst - andet var "vanrøgt" og til skade for killingen..uagtet at jeg henviste til forskning på området....han var end ikke interesseret i at læse det materiale som jeg havde....tja....og var ikke interesseret i at vise mig skriftligt forskningmateriale på at killingerne senere i deres liv ville lide skade af tidlig neutralisering...bla. bla.

  anna
  potedask Anna fra AntoCat
  www.antocat.com

 23. #23
  Join Date
  May 2008
  Location
  Brøndby
  Posts
  5,005

  Re: Dyreklinik siger 8-10 skal killingen hjemmefra?

  Der er sikkert mange dyrlæger - især på landet tror jeg - der ikke følger med tiden. Det er fordi de måske mest har med landdyr at gøre og ikke føler trang eller har tid til at følge med lige på katteområdet.
  Send tingene til dem pr. brev, så bliver det måske læst.
  Hilsen Denise


 24. #24
  Et forhenværende medlem Gæst

  Re: Dyreklinik siger 8-10 skal killingen hjemmefra?

  Quote Originally Posted by kamikaze
  JA, det er FULDSTÆNDIG hen i vejret. De burde konfronteres med deres uvidenhed og mangelfuldhed.
  Jeg har meget stor reskept for dygtige dyrlæger, men her må jeg godt nok melde pas.
  Til gengæld vil jeg påstå der er mange ting dyrlæger enten ikke aner en dyt om ,eller hvor deres viden kan ligge et meget lillebitte sted.
  Brita
  Enig

 25. #25
  Et forhenværende medlem Gæst

  Re: Dyreklinik siger 8-10 skal killingen hjemmefra?

  Tidliger i dette emne, var der en der skrev at der stod i en bog som Lene Houe, har skrevet, at killinger præges og bør have kontakt med mennesker flere gange daglig fra de er 3-7 uger. Det mener jeg så er en KÆMPE fejl, det er alt for sent i mine øjne. Mine killinger kommer i hænder flere gange daglig, fra de er ny fødte. En lille nyfødt killing hvæser af en, men så snart den kender din duft, og det er meget hurtigt den gør det, så oplever jeg kun den hvæse hvis den kæles, løftes op af et andet menneske, som den ikke kender duften af. Så mine små bamser bliver socialiseret / opræget fra de er ny fødte.
  Har forøvrigt lige fået killinger i dag, 4 dejlige bamser . Hov det høre vist ikke til her i denne tråd

 26. #26
  Join Date
  May 2008
  Location
  Viborg Kommune
  Age
  39
  Posts
  14,937

  Re: Dyreklinik siger 8-10 skal killingen hjemmefra?

  Åh det er det fjols fra Viborg ikk... dyrlægen altså... nej ham og jeg blir ALDRIG enige. han aner INTET om katte, spørger du mig.

 27. #27
  Join Date
  May 2008
  Location
  Brøndby
  Posts
  5,005

  Re: Dyreklinik siger 8-10 skal killingen hjemmefra?

  Jeg har skrevet til dem, mht til at få rettet de ting der er forkerte i vores øjne. Hvis han ikke reagerer, så vil jeg da rykke for svar. Og ellers må der bare komme nogle flere og fortælle ham det der var nyhed for 10 år siden tsk tsk
  Det er da dumt han misleder en masse mennesker, hvis du skulle komme til at læse hans side.
  Hilsen Denise


 28. #28
  Join Date
  May 2008
  Location
  Brøndby
  Posts
  5,005

  Re: Dyreklinik siger 8-10 skal killingen hjemmefra?

  Så har jeg hørt fra Dyreklinikken, der takkede for min mail. Og har rettet deres hjemmeside, jubiiii http://www.centerdyreklinik.dk:80/page.asp?page_id=51
  Hilsen Denise


 29. #29
  Et forhenværende medlem Gæst

  Re: Dyreklinik siger 8-10 skal killingen hjemmefra?

  Quote Originally Posted by Denise
  Så har jeg hørt fra Dyreklinikken, der takkede for min mail. Og har rettet deres hjemmeside, jubiiii http://www.centerdyreklinik.dk:80/page.asp?page_id=51

  Flot arbejde Denise, det kommer helt sikkert en masse killinger til gode
  og så har de oven i købet lært noget på den klinik, måske det giver dem lyst til endnu mere viden.

 30. #30
  Join Date
  May 2008
  Location
  Brøndby
  Posts
  5,005

  Re: Dyreklinik siger 8-10 skal killingen hjemmefra?

  Ja, det er bare med at fortælle os det, så kan vi skrive til dem, når vi ser sådan noget. Ligesom folk gør med G&G og DBA, QXL og Dyrenettet .
  Hilsen Denise


Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •