Jeg tror naboens hund er farlig

En nabo fik for nogle år siden en hund. Den gør ufatteligt meget, og især når naboerne bevæger sig rundt i haven, så står den på en altan og gør ad os. Det generer mig så ikke, det kan jeg godt lukke ørerne for. Det er deres første hund, og konen i huset har tidligere fortalt mig, at hun synes, det er ret besværligt med den hund, og at den gør meget, og at de ikke kan få den til at lade være, og at det også er hver gang nogen går forbi på fortovet (byhus helt ud til vejen) Jeg kan ikke huske, om de har været til hundetræning med den, hvis de har, var det meget kort. Jeg husker, at hun fortalte, at de havde fået anbefalet en metode, som jeg ikke lige syntes var helt optimal, sandsynligvis noget med straf, men at det ikke virkede.

For et stykke tid siden var jeg hos dem for at se, hvordan de har indrettet deres hus. Hunden var MEGET ubehagelig at være i hus med, den gøede og knurrede og virkede “tæt på gulvet”. Jeg har aldrig haft hund og ved ikke meget om dem, har dog kommet i en del stalde og hjem med hunde, og har altid haft succes med at kigge ned og vende siden til, når der kom et gø-apparat løbende. Det var den her slet ikke modtagelig over for, og den fulgte os på sidelinjen, og jeg følte mig faktisk meget utryg. Den knurrede og gøede fra jeg kom og til jeg gik, og den virkede meget øh… energisk omkring det. Altså en meget intensiv og dyb knurren. Som sagt er jeg slet ikke hunde-ekspert, men jeg syntes, den virkede utryg ved, at jeg var der, og der var ingen tvivl om, at jeg bare skulle UD af dens hus.

Her den anden dag snakkede vi om børn, de har en pige i børnehaveklasse, og konen fortalte mig, at det var svært at have legekammerater med hjemme, for de var bange for hunden, så hver gang børnene kom ned fra trappen, skulle hun være der. Og så bragede min oplevelse af hunden op i mig og jeg tænkte - det der, det kan bare gå helt helt galt. Det er i hvert fald helt 100, at mine børn, som elsker hunde, men ikke har lært at læse dem, ikke kommer på besøg der, selv om det kunne være oplagt, for vores børn er tæt på hinanden i alder. Men hvad med de børn, som så gør?

Er min bekymring overdrevet? Hvis ja, bør jeg fortælle dem om den? Jeg synes jo, at med min meget begrænsede hunde-erfaring, så er jeg måske ikke den rigtige - men hvad så hvis ingen af de rigtige siger noget? Eller hvad hvis de har fået det at vide 100 gange før?

mvh. tina

Nej, din bekymring er IKKE overdrevet!
Hunden kan potentielt blive farlig, saa jeg ville som minimum holde borrn langt vaek fra den…

Tak Ann. Ville du tale med ejerne af sådan en hund? Jeg kan jo ikke holde andre børn fra den, end mine egne…

mvh. tina

Jeg ville henvise dem til en rådgiver tæt på dem og opfordre dem til at søge prof hjælp. Som du beskriver den hund er den ikke for uprof at begynde at arbejde med!

www.sea-hund.dk

Og ja hold dine børn og dig selv langt væk.

Nu har jeg talt med naboen, og det lyder som om, de plejer at lukke hunden væk, når de har gæster, der er bange for hunden. Hun er ret ked af hele hunde-situationen, men hunden er sød og god, når den er alene med familien, børnene er glade for den, yngstepigen kan gøre hvadsomhelst med den, den er en del af familien… Ja, den kender jeg jo godt fra mig selv, der kan klippes mange tæer og hæle, når det handler om børnene og deres elendige dyr…

Hun var ikke modtagelig over for at modtage hjælp fra en adfærdsterapeut, for de havde haft en ude, da hunden ikke var så gammel, og det havde ikke hjulpet. Så… det fik jeg jo ikke meget ud af, bortset fra god samvittighed over, at jeg har gjort min borgerpligt…

mvh. tina

Hvilken race er hunden:?

Det er en blanding. Jeg ved ikke af hvad og tror heller ikke, at de ved det.

mvh. tina

Sikke en skam - for hunden og ejeren. Alt den udtrykker med sit sprog er følelser. Jeg synes det er en stor skam, når en ejer siger a men ikke b. Den måde at holde dyr på er for mig meget forkert. Ja den er barnets ven. Men ellers er dens liv jo utåleligt, som du beskriver den her. Den er angst og utilpas. Har man valgt at eje sådan en hund med den problemstilling, så har man pligt til at arbejde med den. Den lever trods alt med sin problemstilling 24 timer i døgnet - også når den ikke er sammen med barnet/familien.

Og så burde den titel som rådgiver beskyttes, så ejere har en chance for at sikre hvem de ligger deres penge hos. Denne hund er sandsynligvis ikke socialiseret eller fejlsocialiseret. Derfor kan man lappe på dens adfærd, bakke den op på forskellig vis, krisehåndtere, øge dens selvværd generelt - men aldrig rejse tilbage og blive hvalp igen. Når man som rådgiver besøger en familie med sådan en hund, så skal de have det at vide. Ellers oplever de at de mislykkes. Så jeg har også sympati for ejerne. Det er ikke dem, der er mislykkes som jeg ser det. Det lyder som dårlig rådgivning hvor vedkommende enten ikke har været sin opgave moden eller uddannet eller ikke lagt kortene på bordet over for en familie, der beder om hjælp. Det er ganske usympatisk over for både hund og ejer. Jeg håber ikke de har betalt en krone for det.

Helle…
Eller også har familien ikke gjort et helt reelt forsøg med de “værktøjer” som de har fået af den pågældende adfærdsdims.
Det er efter min erfaring faktisk det mest almindelige, når man hører at folk ikke har kunne få det til at fungere trods kontakt til uddannet vejleder…
Familierne er faktisk også ganske klar over det… bla derfor henvender de sig ikke igen :wink:

Ja og det sker som oftest når en rådgiver ikke formår at tilpasse redskaberne til den enkelte families kompetencer og formåen samt dagligdag. Igen er det rådgiverens rolle at tilpasse redskaberne til den enkelte familie og deres kunnen. Dette behersker desværre for få. Jeg har før gjort mig mindre populær ved at gøre opmærksom på det. Man kan vide nok så meget - kan man ikke formidle det til den enkelte så er den viden ubrugelig for andre end en selv. Desværre. Alle ejere kan gøre LIDT. Måske ikke perfekt, men alle kan lære at gøre lidt. Og for en hund som denne er lidt bedre end ingenting. Nogle ejere kan rumme et program med 8 punkter - andre et program med 1 punkt. Det lærer man med erfaringen at tage højde for.

Der er også den mulighed, at familien (eller andre med et problem) kontakter Hund & Træning. De har en rådgiver uddannelse, hvor eleverne for MEGET små penge rådgiver i løbet af deres uddannelse. Det er en god måde både at få rådgivning og samtidig spare pengene, hvis pengene afgør det - hvilket man også må have forståelse for, at de kan. Hermed er tippet givet videre. Jeg rådgav for 200 kroner da jeg studerede, blot som eksempel. Det skete med skolens undervisere i ryggen.

Jeg er helt enig Helle, og jeg er faktisk også ret ked af, at der ikke kom mere ud af det. Der er ingen tvivl om, at hunden er en stor belastning for familien og især for konen i huset. Altså forstået på den måde, at det faktisk er ret krævende at leve med sådan en hund, fordi den kræver mange hensyn. I det billede tænker jeg, at man som ejer nok vil gøre temmelig meget for at komme ud af den situation. Med mindre man føler at man har prøvet alt, og at det eneste der er tilbage, er at prøve at få tingene til at glide. Så jeg synes også, at det er rigtig synd for både hund og mennesker.

mvh. tina

Ja at rådgive er en utrolig vigtig opgave, som vi der forsøger hele tiden skal øve os i at blive bedre til. Det kan ikke siges for tit. Måske Anxi Calm kunne dulme symptomerne - det er ikke optimalt alene, men det kunne være bedre end ingenting for dem alle?

Helle, jeg fornemmer, at min “rådgivningstid” er udløbet :wink: Familien kender åbenbart flere med hund, som ikke er bange for hunden, og det lyder ikke som om, der er nogen af dem, der har kommenteret på det. Jeg tænker, at i det billede er jeg desværre bare en emsig ikke-hunde-ejer, som er lidt overbekymret og blander sig lidt for meget. Eller kan i hvert fald hurtigt blive det :wink: Og jeg forstår det godt - der er intet så trættende, som når folk prøver på at rådgive om noget, de ingen erfaring og forstand har på, og det kan jeg jo ikke prale med at jeg har…

mvh. tina

Du forsøgte da. Jeg ville holde mine børn og egne naller langt fra den så…

Det er også planen :slight_smile: Mange tak for input. Selv om der ikke var meget respons, så tror jeg på, at hvis der på et tidspunkt er andre, der er bekymrede og taler med familie om det, så kan det måske virke stærkere, når der allerede er en, der har sagt noget…

mvh. tina