Nyre-spørgsmål

Hej!
Er der nogle herinde der har forstand på nyre-problemer hos katte?

Yawa er lige er kommet retur fra dyrlæge og hun siger, at der er lidt ved hendes nyre, og gav mig nogle tal, jeg ikke helt forstod.

Hun sagde, at Yawa ikke er syg lige nu, men vist ligger i en risikogruppe for at udvikle noget, og hun snakkede om noget nyre-kost.

Spørgsmålet er så, er det nødvendigt allerede nu at skifte til decideret nyrekost? Det er jo DYRT… Er der noget med, at man kan komme ret langt med vådfoder? Hun har ikke fået vådfoder før, men jeg overvejer om hun og min anden kat skal til at have det, netop fordi, jeg synes at have hørt det er sundt…

Her er et billede af det tal som dyrlægen snakkede om:

Det er CREA tallet - det ligger på 165 og skal helst ligge under 140 ifølge dyrlægen (selvom grænsen er på 212 iføgle papiret).

Dyrlægen anbefalede at der blev taget nogle flere prøver på hende, hvilket jeg får gjort når hun alligevel skal ned og have tre tænder taget ud snarest…

Kan svare mere på pc senere, men denne hjemmeside er god https://www.felinecrf.org

1 Synes om

Kronisk nyresygdom kan inddeles i 4 stadier efter det system der kaldes IRIS staging. IRIS står for International Renal Interest Society, og er en sammenslutning af nyrespecialister. De måler på mængden af forsk. forbindelser i blod og urin. Bla. kreatinin som er det din dyrlæge snakker om. Nedenstående klip er fra den hjemmeside som @Eva_K henviser til. Hvis du kigger på den så kan din kat være i det der hedder stadie II

Men en diagnose som CRF (cronic renal failure) kan og bør ikke kun stilles på en kreatinin værdi. Der skal flere værdier til fra andre markører - både i blod men også i urin. Det vil være en rigtig god ide også hvis din dyrlæge tager en SDMA prøve. Denne prøve er en af de nyeste markører der direkte er et udtryk for hvordan nyrernes filtreringsbarriere har det. Kreatinin blev i gamle dage brugt til at vurdere tilstanden af denne barriere, men kreatinin kan bare påvirkes af en mængde faktorer som SDMA ikke påvirkes af - derfor giver SDMA et bedre udtryk for tilstanden af nyrernes filtreringsbarriere. Så det er ikke helt skidt når din dyrlæge spørger om lov til at teste dette.

Hvis din kat viser sig at have CRF, så vil jeg kraftigt anbefale at du skifter din kat over på en nyrediæt. I nyrediæten har man sænket niveauet af nogle af de salte som man ved påvirkerne nyrerne skidt når katten har CRF, bla fosfor mængden som kattenes nyrer har meget svært ved at håndtere hvis katten har CRF

2 Synes om

Jeg kan så lige tilføje at jeg selv har en nyrekat med CRF.

Han har været diagnosticeret i nogen år efterhånden, han blev netop opdaget i stadie II. Sidste gang han fik målt sine værdier var han krøbet op i toppen af stadie II, men var stadigvæk i stadie II. Han får nyrediæt og en medicin der hedder Fortekor. Det er dog ikke altid han vil spise sin nyrediæt, desværre.

Men han får også store mængder vådmad, helst nyrevådmad hvis han vil spise det, men det er som nævnt langtfra altid han vil det. Men hvis han vil tage det så får han det, og helst det. Det ødelægger ikke nyrerne ligeså meget som normalt tørfoder.

Problemet med det er at han går i sultestrejke hvis han ikke vil have det man serverer for ham, og det er også noget møg, så vi har desværre perioder hvor jeg er nødt til at give ham noget andet end det han burde have.

Tak for jeres svar!

@Vipstosen - hvad fodrer du med?

Som sagt skal der ordnes tænder om et par uger, hvor ydligere tests vil blive taget, for at se, hvordan det reelt står til…

Det er lidt blandet. Jeg har forsøgt Virbacs nyrefoder - det vil han overhovedet ikke have.

Derudover skifter jeg mellem Hills prescription nyre + gigt (den hvor de er samlet), men lige nu vil han heller ikke spise den, så lige om lidt skiftes der over til Hills prescription nyre 2/3 plus 1/3 Hills prescription gigt. Det har han før villet spise når den færdige blanding med dem begge ikke var god nok. Hvis det heller ikke virker så tager vi RC’s tilsvarende varianter. Sådan plejer jeg at skifte om på dem, som regel vil han gerne spise den ene af dem i et stykke tid, så stopper han, så går vi over til en ny… også kører vi i ring på den måde.

Vådfoder der får han de tilsvarende varianter til ovenstående også har Porta 21 to vådfoder typer hvor fosforindholdet er ret lavt. Jeg kan ikke på stående fod huske hvilke det er. Jeg har et regneark hvor det er regnet ud, men jeg har det ikke på denne computer

Hvis katten får konstateret nedsat nyrefunktion, så skal den fodres med speciel nyrediæt. Der kan også gives medicin, men det kan dyrlægen vurdere ud fra div. prøver. Både blodprøve og urinprøve er relevant.

Jeg har selv haft “fornøjelsen” med min nyrekat - og som det også nævnes kan man være nød til at skifte lidt imellem de forskellige fodermærker. Medea havde det også med at ville have noget foder i en periode, så blev hun træt af det, så måtte vi prøve noget andet. Nyrekatte har det desværre med at få kvalme, pga ophobning af affaldsstoffer i kroppen, og det kan gøre de forbinder foderet med kvalmen og ubehaget - så stopper de med at spise og så bliver det en ond spiral. Det kan være rigtig svært med nyrekatte, man må virkelig være opmærksom på dem og den mindste ændring i deres adfærd. Men det kan selvfølgelig sagtens lade sig gøre, og især er det en fordel hvis sygdommen opdages tidligt.

Håber på det bedste for din kat :heart:

1 Synes om

Blodsukkeret er også til den høje side - hvad sagde dyrlægen til det?
Formodes det at være stressrelateret, eller?

2 Synes om

Ja, det mente hun helt sikkert det var - Yawa er utroligt dygtig til dyrlægen, så længe jeg er der… Hun charmerer sig altid ind ved dyrlægen og opfører sig som havde hun ikke gjort andet end at være der… Men så snart jeg er væk, ændrer hun total karakter fortæller de - bliver aggressiv og utilregnelig - altså stresset…

2 Synes om

@Yess2000 Vi har fra tidligere en ret god tråd herinde omhandlende foder med lavt fosforindhold til nyrekatte. Du skulle tage at kigge på den

Jeg har fået fundet mit excell ark frem fra tidligere, med fosforindhold i en mængde forsk. vådfoder

image

image

2 Synes om

Mange tak!

Og også tak til jer andre, jeg må få taget et grundigt kig på det hele i løbet af de næste dage - synes det er grundigt svært at finde hoved og hale i!

Jeg har så lidt en anden indfaldsvinkel til det at have nyresyg kat.

Katten er obligat carnivore og lever i naturen af højprotein diæt.
Nyrediæt, som er lav-protein, phosphatfattig og hvor kød typisk kommer meget langt nede i indholdsfortegnelsen, er ofte dyrlægens bedste bud. Men lav-protein som diæt ved nyresygdom er fortsat kontroverselt, uden egentlig bagvedliggende evidens og man mangler fortsat at bevise, at lavprotein diæt forsinker tilbagegangen i nyrefunktionen. Lavprotein diæt kan formentligt lindre symptomer i de meget alvorlige stadier af nyresygdom, men evidensen for det i de tidlige stadier er forbavsende lille, særligt i betragtning af hvor udbredt anbefalingerne for brug af det er. Lavprotein diæt kan sættes i forbindelse med tab af muskelmasse og generel reduktion i almentilstand.

Derimod tyder det mere på, at det er vigtigere at reducere phosphatindholdet i foderet, idet det kan sænke belastningen på nyrerne, som har dårlig funktion. Ligeledes er der evidens for, at reduktion af blodtryksforhøjelse og øgning af blodgennemstrømningen i nyrerne har en positiv effekt. Ligeledes er det yderst vigtigt at katten holdes i ordentlig væskebalance, dehydrering er rigtigt skidt for i forvejen påvirkede nyrer.

Mange katte har svært ved at forliges med lavprotein foderet, vil ikke spise det eller trives ikke på det. Og en nyresyg kat vil ofte kæmpe med appetitløshed/kvalme o.lign. Og vil katten ikke spise, ja så går det kun én vej. At katten går fra foderet er den hyppigste årsag til aflivning hos nyresyg kat.

Og jeg synes der er rigtigt mange gode pointer på denne side (igen Tanya’s side), hvoraf den vigtigste er, at katten skal spise og at der kommer noget indenbords
http://www.felinecrf.org/which_foods.htm

Jeg har en næsten 12 år gammel birma. Han har haft forhøjede nyretal, stadie II, siden han var 5 år gammel. Og ud over 6 mdr, så har han ikke været på nyrediæt. For han vil ikke spise det. Hverken tørfoderet eller vådfoderet.
Han får Fortekor (ACE-hæmmer, som sænker blodtrykket og fremmer blodgennemstrømningen i nyrerne). Jeg tror det er medicinen, som gør det meste af arbejdet. Herudover får han almindeligt vådfoder som primær foderkilde og så spiser han en anelse RC maine coon tørfoder. Hans nyretal har i årevis været stabile, han er normalvægtig, god muskelfylde og han trives. Han får heller ikke phosphatbinder, for det vil han heller ikke spise i vådfoderet, og hans phosphat i blodprøver har altid ligget indenfor normalværdien.

Så det er blot for at belyse, at der kan også være andre veje.
Og det aller vigtigste hos en nyresyg kat er, at den SPISER.

3 Synes om

Problematikken med nyrediæt er at selvom det er mere skåntsomt for nyrerne, så trives katte ikke godt i lange perioder på lav-protein diæter, og et problem hos nyrekatte, er at de kan miste muskelmasse etc. af den grund, så en mulighed er også at nøjes med at bruge en fosforhæmmer, og så holde ved en mere normal diæt. (Men det er heller ikke gratis :wink: )
Men som Carina har været inde på, så er creatinen ikke en endegyldig indikator på nyrernes tilstand, fordi den er nemt at “skubbe med”.

3 Synes om

Nå, havde overset Churchtowns indlæg, som jeg er rigtig meget enig med. Efter desværre at have haft mere end rigelig erfaring med nyrekatte (vi har mistet 2 af de 3 katte vi har måtte sige farvel til over de sidste 16 år til dårlige nyrer) og have læst en masse op på emnet, så er det også den holdning jeg har udviklet versus lav-protein anbefalingen.

Overvejer du at gå videre med fosforhæmmer, så husk at læse op på calcium ift ipakitine, som er den godkendte fosforhæmmer til kat man kan få i DK (fosrenol til mennesker kan bruges i stedet, det er så ca. 1600 kr udlæg per gang for ca. 9 mdrs medicin)
https://www.felinecrf.org/phosphorus_binders.htm

2 Synes om

100 % enig med Churchtown over hele linjen!

Pronefra er også en mulighed som fosfatbinder. Den er fra Virbac.

2 Synes om

Det er rigtigt, den er også kommet på markedet. Den er ligesom ipakitine dog også calcium baseret :slight_smile:

1 Synes om

Interessant tråd. :blush: Frida får semintra medicin til dårlige nyrer. Så får hun hills K/D tørfoder. Og hills K/D vådfoder. Samt RC renal vådfoder. Og så skyen fra de andres kattes almindelige vådfoder. :wink: Jeg sørger for at tilbyde mad nogle gange om dagen og om natten er hun selv med fri foder. De andre tager maden fra hende hvis jeg ikke styrer det. Der står frisk vand flere steder. Om 3 måneder fylder hun 17 år. :heart_eyes:

1 Synes om